viernes, 8 de noviembre de 2013

"Mares abans d'hora".





Una problemàtica social que ha anat en augment son els embarassos en adolescents. Que està passant?

Els embarassos de menors de 15 anys creixen a Catalunya.


L'embaràs d'una nena de 10,12 o 14 anys és considerat per la majoria dels pediatres i ginecòlegs espanyols una anomalia a evitar, tant per la immaduresa fisiològica dels òrgans reproductors de les petites com per raons socials i familiars. I tant si la gestació arriba al seu terme com si s'interromp. Així ho han consensuat els especialistes que agrupa la Societat Catalana de Pediatria, que han abordat el tema preocupats per l'increment de gestacions entre nenes catalanes menors de 15 anys experimentat en l'últim decenni. A mesura que descendeix la xifra de dones adultes que sol·liciten un avortament a Catalunya (21.956 el 2012), augmenta el nombre de menors de 15 que inicien una gestació, indiquen els informes anuals de la Conselleria de Salut sobre aquest tema. El 2012, van quedar embarassades 128 nenes de 10 a 14 anys a Catalunya, de les quals 99 van sol·licitar un avortament i 29 van tenir un fill. Altres 2.543 joves de 15 a 19 anys van accedir a un avortament l'any passat. Les dues xifres superen les d'anys precedents, en especial la que al·ludeix a les menors de 15, que duplica la registrada el 2001.
zoomUna noia, al servei d'atenció a mares adolescents. ALFREDO CASAS
Una noia, al servei d'atenció a mares adolescents. ALFREDO CASAS
LLEI SENSE APLICACIÓ
L'aprovació de la llei espanyola de salut sexual i reproductiva del 2010 no va aturar la tendència ascendent de les gestacions molt prematures. Encara que el títol de la llei al·ludeix a la salut sexual, res o molt poc s'ha recorregut des d'aleshores en la normativa dels departaments sanitaris o educatius responsables de reglar la formació sexual, indica Empar Pineda, membre de l'associació espanyola que agrupa les clíniques acreditades per realitzar avortaments. «El grau de desinformació de les adolescents espanyoles sobre anticoncepció és enorme –afirma Pineda–. La majoria de les noies saben que existeix el preservatiu, però molt poques l'utilitzen correctament».
Llegint aquesta notícia em pregunto: què està passant? 
Ens hauriem de plantejar si la Pedagogia afectivo-sexual que arriba a les aules es positiva i arriba als alumnes de manera eficaç, ja que alguna cosa falla quan el numero d'embarassos en adolescents va en augment. 
A la següent notícia trobem els resultats de l'estudi "Maternitat adolescent a Espanya" on si mes no, dóna uns resultats sorprenents.
Un dels punts del estudi que em sembla molts interessant, es que els embarassos no estan condicionats per elements com la religió, el context social, els valors o la ideologia. Es produeixen en tots els tipus d'estrats socials de manera transversal. 
Els embarassos durant l'adolescència no es únicament una problemàtica d'aquells col·lectius més desfavorits socialment. Es una problemàtica que trobem a tota la societat. 
Ser mare adolescent condiciona a l'hora de seguir amb els estudis i el poder trobar una feina d'una manera més o menys fàcil. La majoria d'aquestes noies no poden seguir amb els seus estudis, els deixen abans d'obtenir el títol d'educació secundària obligatòria. Tenen un difícil accés al mercat laboral i això els produeix un estancament a nivell personal i social. 

Per apropar-nos més a alguna experiència on durant l'adolescència s'ha sigut mare, penjo aquest vídeo,  interessant i amb diferents punts de vista de diferents noies i senyores que van ser mares sent encara unes nenes.
" Distracció", "tonteria", "jugar amb riscos", "error", "falta de prevenció", "accident", "una cosa que no devia fer". Aquestes son algunes de les explicacions que els testimonis del vídeo donen al seu embaràs adolescent. Totes estan d'acord en que informació sobre com protegir-se davant dels embarassos i malalties de transmissió sexual si que en tenien. Sabien els riscos que comportava no protegir-se en front un embaràs. La majoria d' elles no compten amb el recolzament de la seva parella, però si amb el de la família. Totes estan d'acord en que no es penedeixen  d'haver tingut un fill, però si poguessin retrocedir el tindrien més tard, per establir un ordre de prioritats coherents amb la seva edat: acabar d'estudiar, treballar, tenir una joventut plena i quan tinguessin una estabilitat poder tenir un fill.
L'embaràs no es viu como una etapa de la vida desitjada. Es un embaràs inesperat i emocionalment encara no s'es madur. Han d'assumir noves responsabilitats i ser madurs de sobte. 
Quina es la possible causa d'aquesta situació social que va en augment? Pensar que l'única causa es la de la immaduresa d'aquestes noies seria tapar-nos els ulls. Hi ha  immaduresa (l'adolescència es una època on es fa la transició d'una immaduresa cap a una maduresa adulta) , la majoria de vegades no prenen aquesta decisió pensada i conscient, però estem segurs de que es l'única causa la de la immaduresa i inconsciència d'aquestes noies?  Des de el meu punt de vista, això es buscar una explicació  fàcil. Hauríem de plantejar-nos en que s'està fallant a nivell de societat i a nivell educatiu per a que encara que hi hagi molta informació (pot ser no es l'adequada o la suficient) a l'abast de tothom sobre la salut sexual, hi hagi un augment de mares adolescents.
El meu objectiu en las següents entrades es aprofundir en la possible problemàtica que ens trobem a nivell social i educatiu en relació a l'educació sexual durant l'adolescència.